Hem » Sevärdheter » Termessos

Termessos

Högt uppe i Taurusbergen på Mount Güllück ligger den antika ruinstaden Termessos som är väl värd ett besök. Staden ligger 35 kilometer från Alanya och tillhör Güllück National Park, vilket har ett fascinerande berglandskap. Den rika floran och faunan som finns här bidrar till känslan av att komma bort från civilisationen för ett tag. I nationalparken kan besökaren se djur som bland annat stenget, dovhjort och örn.

Det är svårt att säga när exakt Termessos uppkom, men den tros ha vuxit upp redan 800 år f.Kr. De mest kända historierna handlar om Alexander den Store på 300 talet f.Kr. som försökte inta staden, men aldrig lyckades. Hans vänner och kompanjoners gravar kan fortfarande ses i Termessos. Innan den grekiska kolonisationen av området bodde här människor av Solymosfolket. Berget hette därför Solymosberget innan det blev till Mount Güllück.

Den fantastiska utsikten och bergen i bakgrunden gör området till ett väldigt attraktiv ställe att spendera några timmar i. För att utforska staden måste man ta sig fram till fots, så ett par bra skor är att rekommendera. Väl där innebär det både påfrestande stigningar och klättring på ruinerna för att se alla sevärdheter. Man bör även ta med egen matsäck och dryck då det inte finns sådant lättillgängligt i Termessos.

Det finns många olika ruiner som kan beskådas och däribland en hellenistisk amfiteater där upp till 4 000 åskådare kunde få plats. Den tros ha byggts under tiden då grekerna koloniserade trakten och införde både det grekiska språket och demokrati till Termessos. Amfiteatern kunde då användas till både underhållning och till politiska möten.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.