Hem » Sevärdheter » Skeppsvarvet

Skeppsvarvet

Det mer än 700 år gamla skeppsvarvet färdigställdes av sultan Alaadin Keykubat, som även såg till att Alanyas borg och det Röda Tornet kom att bli färdiga för bruk. På den tiden var Alanya en viktig hamnort där bland annat slavar skeppades från Svarta havet till Egypten. Skeppsvarvet som blev färdigt år 1226 med sina 5 dockor har en bredd på 56 meter och ett djup som är 44 meter. Idag är byggnaden inte i bruk men dock vackert upplyst på kvällen, vilket kan ses från många delar av staden. På turkiska benämns varvet Tershane.

Det Röda Tornet som man finner strax intill byggde sultanen främst för att skydda det så viktiga skeppsvarvet från inkräktare. Bredvid skeppsvarvet ligger också det tre våningar höga vapengjuteriet som bland annat tillverkade artilleri och bastanta kanoner till både varvet och till stridsfartyg.

Ingången till Tershane är belägen bakom det Röda Tornet. När man kommer in i varvet finner du på vänster sida också kontor och en liten moské. Vill du ta en närmare titt på varvet så gör du det smidigast genom att hyra en mindre fiskebåt. Då kan du passa på att se undervattens-, pirat- och fosforgrottorna på samma tur. En sådan tur runt den vackra halvön kostar ungefär 10€ per person.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.