Hem » Sevärdheter » Röda Tornet

Röda Tornet

Det åttahörnade Röda Tornet uppfördes av sultanen Alaadin Keykubat, som även slutförde Alanyas borg. Detta torn byggdes år 1226 och hade som främsta mål att skydda det så viktiga skeppsvarvet. Idag är det ett av de mest välbesökta turistmålen i Alanya. Tornet består av fem våningar och mäter 33 meter på höjden och 29 meter i diameter. Runt om tornet är det många smala skottgluggar där soldaterna kunde skydda sig själv utan att behöva träffas av fienden. Det sägs att om fienden tog sig för närma så hällde de även saker som kokande vatten ut över anfallarna.

Tornet är också avbildat på de turkiska 250 000 lirasedlarna och är en av de mest välbekanta stadssymbolerna. Det är även ofta något av det första besökaren ser när de anländer till Alanya. Den röda färgen är utmärkande och det är självklart därifrån byggnaden fått sitt namn. På turkiska benämns den Kizil Kule.

Idag används byggnaden, som är belägen i gamla hamnen, även som uppvisare av det historiska arvet genom diverse utställningar på markplan. Dess utställningar innehåller bland annat föremål från stadens seljukska och ottomanska perioder som tyger, arbetsredskap och vapen. För den som vill är det tillåtet att klättra de 85 trappstegen ända upp till toppen på tornet och se hur utsikten ser ut därifrån.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.