Hem » Sevärdheter » Pamukkale

Pamukkale

De vita kalkstensklipporna Pamukkale, som även kallas för bomullsfästningen eller Cotton Palace, ligger cirka 35 mil från Alanya. Detta naturfenomen är mycket populärt och när man ser det med egna ögon är det inte svårt att förstå varför. Klipporna med dess former kan liknas vid frusna vattenfall, men samtidigt hålla en temperatur på 36-38 varma grader. Det vita kommer ifrån kalk- och kolsyrevatten från underjorden som rinner ner längs en bergvägg som är ungefär 100 meter hög. Kalken och det stelnade vattnet har efter lång tid format vackra terrasser som bildar en fröjd för ögat.

Varje dag besöks Pamukkale av ungefär 20 000 nyfikna besökare, vilket har lett till att vissa områden på klippan har blivit nedslitna och uttorkade. Särskilt då en del tagit sig friheten att ta med sig en del av formationen hem. På grund av detta blev Pamukkale år 1990 klassat som naturreservat. Det har också blivit förbjudet att bada på klipporna och de som ändå vill ta ett dopp kan ta sig till de närliggande anlagda termalbaden, vilka sägs vara välgörande för personer med olika hudsjukdomar. Särskilt hälsosam sägs Kleopatras pool vara, där den egyptiska drottningen badade för mer än 2000 år sedan. Denna pool kostar en mindre summa att bada i, men påstås göra kvinnor 10 år yngre och verka välgörande mot diabetes.

Den vita kalkstenen, tavertin, fick Pamukkale tillsammans med den antika staden Hierapolis in på UNESCO´s världsarvslista år1988. Hierapolis grundades ungefär 190 f.Kr. av Pergamon. Resterna som är kvar vittnar om en teater som på sin tid rymde 15 000 åskådare och även en stor begravningsplats med många sarkofager.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.