Hem » Sevärdheter » Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon

I Köprülü Kanyons nationalpark är landskapet fascinerande med berg och dalar bland den härliga grönskan. Nationalparken ligger i området Manavgat, ungefär 3 timmars bilfärd från Alanya. Här kan du se den forsande floden Köprüçay (Bridge Creek) rinna fram längs Köprülü Kanyon (Bridge Canyon). Dalgången är härligt täckt av cederträ och cypresser. På vissa ställen är den så djup som 400 meter. Både floden och dalgången har fått sina namn av den antika romerska stenbron som än idag används för att ta sig över den djupa bergsdalen.

Floden används mycket till forsränning då den har flera forsar i klass 1 och 2, vilket innebär att de är relativt lätta att ta sig nedför. Den dramatiska ravinen bjuder även på ett landskap som är en fröjd för ögat, vilket gör den än mer populär.

I Köprülü Kanyons nationalpark kan besökaren göra mer än att forsränna. I Nationalparken finns Turkiets största område med medelhavscypresser. Det finns även många andra sorters träd och buskar som till exempel vilda olivträd. Även djurlivet är rikt och här trivs bland annat vilda getter, björnar, rävar, vildsvin och flera olika fågelarter. Här är det också många som vandrar eller besöker ruinerna från stadsmuren och den romerska teatern. Andra väljer att utforska Zeustemplet i den lilla romerska bergsbyn Selge 12 kilometer bort. Här kan du även bara njuta av utsikten med en medhavd picknick.

Till Köprülü Kanyon kan du välja att ta en tur med diverse resebolag om du inte vill köra upp själv. Vissa erbjuder även guider och måltider till turen som brukar innehålla både forsränning och sightseeing i nationalparken.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.