Hem » Sevärdheter » Ehmediye

Ehmediye

På vägen upp till den fascinerande borgen i Alanya passerar besökaren en liten by som heter Ehmediye. Byn visar upp det gamla Turkiet och dess utseende för tankarna bort från det moderna livet. Det charmerande kvarteret består av många små stugor och grönskande trädgårdar.

På seluckernas tid och även de tidiga ottomanska dagarna var det här de muslimska människorna levde. Nere i hamnen bodde de som inte var muslimer. Det är också därför det finns en uråldrig moské i byn. I stadens centrum finns en annan mycket speciell konstruktion som uppfördes av seluckerna. Byggnadsverket innehåller också en mycket gammal gravplats åt ett muslimskt helgon. I dagens Ehmediye tjänar byggnaden som hotell.

Ehmediye har inte påverkats så mycket av turismen trots sitt geografiska läge. Längs den slingriga vägen som leder mot borgen sitter dock de äldre turkiska damerna och arbetar med hantverk som de sedan försöker sälja till förbipasserande turister. En del säljer också kalebasser målade som bland annat Kleopatras ansikte.

Många turer tar sig genom Ehmediye på vägen till Alanyas borg. Stannar man dock kvar efter det att turerna gått för dagen kan man i lugn och ro höra böneutropen från moskéerna ljuda. Nerifrån staden börjar först en röst ljuda och de andra följer snart efter.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.