Hem » Sevärdheter » Aspendos

Aspendos

Aspendos är en antik stad vid floden Eurymedon en bit utanför Alanya. Staden grundades runt 10 f.Kr. och år 24 e.Kr. byggdes en fantastisk teater i staden, som även den kallades Aspendos.

Aspendos är en av världens bäst bevarade amfiteatrar. Byggnaden som har sittplatser åt 17 000 åskådare uppfördes av romarna. Akustiken i teatern är världsberömd och så bra att när ett vanligt samtal förs i ena ändan av teatern så hör personer i andra ändan det tydligt.

Historien säger att kungen av Aspendos ville hitta en man till sin dotter och utlyste en tävling. Kungen analyserade alla bidrag och tillät två deltagare att tävla om dottern. Den första aspiranten byggde vattenkanaler och lyckades på så sätt skaffa vatten från alla stadens hörn. Den andre tävlande byggde en teater. Innan kungen ska ropa ut den förste mannen som vinnare ville han först se över arenan en gång till. På vägen upp hör han en djup röst som säger att ”din dotter måste bli min” någonstans ifrån. Kungen kan inte förstå vart ljudet kommer ifrån tills han inser att det är teaterns arkitekt som med hjälp av den fantastiska akustiken säger detta i svag ton nedifrån scenen. Det slutar med att arkitekten får den vackra dottern och ett bröllop som hålls på teatern.

Den välbevarade teatern används fortfarande till konserter och olika evenemang som dansshower och brottningsmatcher. Det evenemang Aspendos är mest känt för är den årliga opera och balettfestivalen som äger rum varje år mellan mitten av juni och mitten av juli.

Ta sig till Aspendos kan man göra enkelt med hyrbil eller moped. Då kan besökaren även passa på att besöka Perge, en annan berömd antik stad. Det finns även turer som går till staden om man inte vill köra själv.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.