Hem » Sevärdheter » Alanyas Borg

Alanyas Borg

Den smala och branta vägen upp till klippan där Alanyas borg ligger är värd besväret att ta sig upp för. Längs den fem kilometer långa vägen ligger både caféer och restauranger om man vill ta ett stopp på vägen. Väl uppe belönas besökaren med en av stadens bästa utsikter och vill man se en vacker solnedgång är detta stället att vara på.

Borgen tros ha byggts mellan år 1226 och 1232, och personen som hade mest inflytande över hur borgen utformades var Seljuksultanen Alaaddin Keykubat. Det går även att se minnesmärken från andra tidsepoker som romarnas och byzantinernas. Borgen, som ligger vackert belägen 250 meter över havet, har ungefär 7 kilometer mur runt sig och hela 150 stycken vakttorn. Dessa torn gjorde det nästan omöjligt för inkräktare att anfalla staden utan att bli upptäckta.

Det går att besöka den plats på borgen där människorna som suttit i fängelsehålorna hade sin sista stund. Historien säger att när fängelsehålorna i borgen blev överfulla så togs de fångar som spenderat mest tid där till en platå på kanten av borgen. Väl där knuffade de varandra över kanten och ner i vattnet tills bara en återstod. Denne sista person fick sedan tre gånger på sig att kasta en sten hela vägen till havet. Klarade han inte detta så fick även han se sig knuffad över borgens kant.

Många delar av borgen är idag inte i så bra skick, men några av de 400 vattencisterner som byggdes då används fortfarande.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.