Hem » Nöjen » Turkiskt bad

Turkiskt bad

När du reser till Turkiet är ett besök på ett turkiskt bad, hamam, ett måste. Även fast det är 35 grader varmt ute så går många gärna in här för att ångbasta, bada, skrubbas och masseras. Detta kan med fördel göras i början av sitt besök i staden då det tar bort alla gamla hudceller och behandlingen gör dessutom att huden får en än jämnare solbränna.

Traditionen med hamam kommer ifrån de renlighetskrav som Koranen berättar om. Baden är till för alla och man kan välja om man vill ha åtskilda eller gemensamma bad. Det finns ett stort utbud av olika hamams i staden och alla tar olika priser. Det är värt att jämföra priser och att pruta är brukligt.

Väl inne i det turkiska badet kommer man först till ett rum klätt i marmor med ett stort marmorblock i mitten av rummet. Längs väggarna finns tvättställ. Den fuktiga luften i rummet gör att porerna öppnar sig och behandlingen kan börja. Besökaren får lägga sig på marmorblocket och blir sedan skrubbad med en speciell handske för att få bort all smuts och döda hudceller. Efter att detta blivit avsköljt tvålas man in och blir ännu en gång ordentligt skrubbad. Trodde man att man var ren så blir nog många förvånade över hur mycket hudceller och avlagringar som fyller upp vattnet efter detta. När allt gammalt väl är borta är det dags för oljemassage som gör gott för både hud och muskler. Oljan gör att huden återfuktas och kan ta emot solens strålar på ett bättre sätt.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.