Hem

Mat & Dryck

Ska man tro turkarna själva så har de det tredje bästa köket i världen, näst efter det kinesiska och det italienska. Är du i landet får du testa själv och bedöma därefter. I Alanya finns det många restauranger, caféer och andra matställen där den nyfikne kan smaka på det inhemska köket med alla dess specialiteter. De vanligaste rätterna består av fisk eller grillat kött liksom lamm. Kryddningen innefattar ofta chili, spiskummin och andra färska örter. Till efterrätt serveras gärna baklava som är filodeg med nötter, honung, socker, olika kryddor och rosenolja.

En måltid inleds ofta med de typiska ”meze”, smårätter som liknar den spanska varianten tapas. Även om det inte finns på menyn kan man ofta få in några om så önskas. Till maten serveras sedan ”pide”, vilket är flata bröd av turkisk variant. Något som används mycket i det turkiska köket är fetaost. Osten är gjort på får- eller komjölk och därefter lagd i saltlake.

Vi har även den så välkända turkiska ”kebaben”. Kebab betyder egentligen bara grillat kött, men varianterna du kan få är många. Döner kebab är den som mest liknar den kebab du kan få i Sverige. Det är strimlat kött av oxe, lamm eller kyckling och kan fås på tre olika sätt, nämligen i franskbröd, över tärningsskuret fransbröd eller i ”dürüm” där köttet är lagt i tunnbrödsrullar. Till köttet får du här sallad och lök. Alexander den Store gav namn åt iskender kebab, vilket är samma som döner kebab men serveras på tallrik. På det tärningsskurna brödet läggs även tomatsås och yoghurt. Malt kött med en ganska stark kryddning är adana Kebab. Det grillas på spett och tomat eller paprika serveras till. Vill du ha stora bitar av lamm-, ox- eller kycklingkött på spett tillsammans med paprika och ibland även tomat, så ska du ha shish kebab. Till sist har vi patlican kebab eller aubergine Kebab, vilket är samma sak som sis kebab men innehåller även bitar av aubergine.

Till den goda maten bör du även dricka. I Turkiet dricks alltid vatten till maten. Det dricks även en hel del lokalt producerat öl av olika sorter och även viner. Turkarna dricker också raki, ett anisbrännvin som påminner om den grekiska varianten ouzo och den franska pastisen. När du dricker denna spritsort så häller du så mycket du önskar i ett glas, lägger i några isbitar och fyller upp med vatten.

Det turkiska kaffet är av den tjockare varianten och dricks med kaffesumpen kvar i botten. Denna kaffesump sägs även kunna berätta om din framtid. Bra att veta när man är sugen på en kopp kaffe är de olika söthetsgraderna som finns. ”Az sekerli” innebär lite socker medan ”orta” är lagom mängd socker och väljer du ”sekerli” får du mycket socker. Den är brukligt att med sitt kaffe även få ett glas vatten bredvid. När det gäller te i Turkiet så är det två sorter som gäller, nämligen vanligt te och äppelte.


Restaurangtips

Det finns många olika sorters restauranger i Alanya. Allt från de vanligt förekommande kebabställena där du kan få en lätt lunch med dryck för...