Hem » Fakta » Vädret i Alanya

Vädret i Alanya

Turkiet är ett stort land och har många olika klimatzoner. Nere vid medelhavet där Alanya ligger är det subtropiskt klimat, vilket innebär varma somrar och milda vintrar.

I april och första delen av maj är kvällarna fortfarande relativt svala och det finns risk för regnskurar vissa dagar. I juni ligger medeltemperaturen på dagarna runt 28 grader, medan det under juli- och augustimånad är något varmare och medeltemperaturen är då 31 grader. Under dessa månader som räknas som Alanyas högsommar kan temperaturen stiga upp till 45 grader under vissa perioder. Himlen är då oftast klarblå och dagarna består av strålande solsken. Luftfuktigheten kan också vara hög, ända upp till 80 % ibland, vilket kan göra att det känns ännu varmare än vad det i verkligheten är. Regn är dock inte vanligt under sommaren och medelnederbörden är på ynka 6-7mm/månad från juni till augusti. Under vintern är temperaturerna lägre och januaris och februaris medeltemperaturer är 16 grader. Det är även under vintern som den mesta nederbörden faller.

Alanya ligger vid foten av Taurusbergen och skillnaden i temperatur kan vara stor mellan bergsplatåerna och Alanyas stadskärna. Ofta är temperaturen 13-14 grader högre inne i staden än vad den är på berget.

Vattentemperaturen ligger under turistsäsongen på ungefär samma medeltemperatur som luften, och ibland även något högre. Temperaturen i vattnet är som kallast på vintern, men inte ens då går den ofta under 16 grader.

Vinden blåser ofta från sydöst och kan på vintrarna bli riktigt starka och komma upp i stormhastighet. Den ställer dock oftast inte till med några problem eller orsakar skador.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.