Hem » Fakta » Utflykter i Alanya

Utflykter i Alanya

Har du sett Alanyas vackra stränder, fascinerande marknader och livfulla restaurang- och bargata kanske du vill utforska vidare. Smidigast är då att ta en buss eller organiserad tur åt någon riktning.

Västerut ligger storstaden Antalya med sitt medryckande storstadsliv. Här kan du se den romerska Hadrianusporten och njuta i gamla stans gränder som doftar av jasmin. I Antalya kan du självklart äta gott och stilla shoppingsuget på stadens stora basar vid det stora klocktornet.

Vill du åka åt andra hållet, sydost om Alanya, kommer du så småningom till Anamus och dess mäktiga riddarborg Marmure som ligger vid havet.

En annan utflykt som passar bra om du vill vara borta från staden i två dagar är en tur till Kappadokien. Det surrealistiska området liknande en schweizerost består av vulkaniska bergarter som har formats till oändliga skapelser. Invånarna som bor i regionen har i tusentals år karvat fram bostäder ur denna mjuka bergart. En stad i denna fascinerande miljö är grottstaden Kaymakli som har åtta våningar under jord. I denna underjordiska stad finns allt från bostäder, kök, vinkällare och kapell. Allt är mycket väl organiserat. Vill du se området uppifrån så ska du ta sig till borgen Uschisar där du får en bra utsikt över grottbostäderna. Är du mer nyfiken på grottstäder kan du besöka Göremes och deras friluftsmuseum.

På vägen tillbaka till Alanya kan besökaren passa på att se det gamla värdshuset Sultanhani i utkanten av Konya. Dit kom resenärer förr i tiden och kunde sova, äta och vattna sina åsnor och kameler.

Gillar du grottor är även droppstensgrottan Dimcay värd ett besök. Det är en av världens djupaste droppstensgrottor och består av fantasiska formationer. Här tar du sig fram med båt och det vackra landskapet runtomkring gör att inte bara är målet utan även resan dit är ren njutning.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.