Hem » Fakta » Kommunikationer

Kommunikationer

Vill du ta dig fram i och utanför Alanya finns det flera olika sätt att göra det på. Ett billigt sätt att ta sig en kortare sträcka är att hoppa på en Dolmus, en minibuss. Bussen stannar om du vinkar på den och när du vill hoppa av är det bara att säga ”DUR”, vilket betyder Stopp! En tur med Dolmus inom staden kostar ungefär 5 kr. Dolmusbussarnas dagar är dock räknade och har börjat ersättas med kommunala bussar med tillhörande busshållsplatser. Det finns även bussar som går utanför stadsgränserna och ut på landsbygden och till andra städer.

Det går självklart även att åka taxi i Alanya. I staden är det två olika prislägen som gäller, nämligen en dagtaxa (gündus) och en kvällstaxa (gece) som börjar gälla vid 24.00 och innebär att priset stiger med 50 %. Det är bra att kontrollera så att taxametern är påslagen och inställd på rätt prisnivå. Vid betalning bör man avrunda uppåt, då chaufförerna förväntar sig dricks.

Vill man åka en längre sträcka är det smart att ta nattbussen. Då kan du exempelvis resa från Alanya till Istanbul för ungefär 300 kr. Är det istället Cypern som lockar så går det färjor till Kyrenia ifrån hamnen.

Är man sugen på att åka moped i området så finns det att hyra. Det är dock krav på A-körkort även för EU-moped. Hyrbil är ett annat sätt att ta sig runt för den som vill se sig omkring.

I den gamla delen av staden råder det förbud för motordriven trafik och det är till fots man tar sig fram.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.