Hem » Fakta » Historia om staden

Historia om staden

Alanya, som ursprungligen hette Coracesium, var från början en liten stad med få invånare, vilka levde av odling och handel tills det att piraterna upptäckte den. År 1226 erövrade Alaadin Keykubat staden efter fem år av strid. Namnet Coracesium ändrades då till Alaiye som ungefär betyder Alaadin´s stad. Han såg även till att färdigställa stadens borg och skeppsvarv. Därefter uppförde han Röda Tornet, främst för att skydda det så viktiga skeppsvarvet.

Dagens namn på staden tillkom inte förrän år 1934 då den dåvarande presidenten, Mustafa Kemal Atatürk kom till platsen och döpte om Alaiye till Alanya, då han inte gillade namnet.

Enligt legenden har drottning Kleopatra av Egypten och den romerska kejsaren Markus Antonius besökt staden för att spendera sin smekmånad där. Det sägs också att Markus Antonius gav staden i bröllopsgåva till sin nyblivna fru Kleopatra.

I den gamla delen av staden kan man idag se minnesmärken från den Romerska tiden som bland annat Hadrianusporten. Det är en port som uppfördes år 130 f. Kr. i kejsar Hadrianus ära, då han skulle besöka staden. Denna triumfbåge var från början inbyggd i stadsmuren, men framkarvades ur muren på 1950-talet. Idag utgör den ett vackert landmärke som består av tre valv och har kvar den gamla känslan och stilen. I gamla staden finns även Yivil Minare, en 800 år gammal minaret som för tankarna tillbaka till svunna tider.

Är man nyfiken på att besöka de gamla delarna av Alanya ska man ta sig till området som kallas Tophane, där biltrafik är förbjuden och lugnet infinner sig. I området, som ligger nedanför stadens borg, har många av husen bevarats sedan hundratals år och Tophane har hållits borta från nybyggnationer.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.