Hem » Fakta » Bra att veta om Alanya

Bra att veta om Alanya

I Alanya möts man av den turkiska gästfriheten på många ställen och den ska man inte skrämmas bort av. Bli inte förvånad eller tro att du måste köpa något om du blir bjuden på äppelte i butikerna. Det är en tradition att en köpdiskussion inleds på detta vis.

Många saker som till exempel livsmedel, kläder och guld är billigare i Alanya än vad de är i Sverige. På marknader och basarer ska det prutas, helst ända ned till hälften av utgångspriset. I snabbköp och mindre butiker prutar man dock inte. Är du nöjd med servicen på olika ställen som exempelvis restauranger är det normalt att ge 10 % i dricks.

Turkiet är ett muslimskt land och från tidig morgon till sen kväll kan man höra moskéernas böneutrop. Fredagar är den helgdag i Turkiet och då är det många som besöker moskéerna. Vid ett besök i dessa bör långärmat och byxor eller lång kjol bäras för att följa seden och visa respekt. Kvinnor bör även täcka sitt hår.

Var uppmärksam på de högtiderna när du planerar ditt besök till Alanya. Särskilt viktigt är högtiden Ramadan, vilket är under den muslimska kalenderns nionde månad. När denna infaller har många affärer och banker ändrade öppettider. Många muslimer fastar då också från soluppgång till solnedgång.

I Alanya finns allt du behöver. De har bland annat sjukhus, apotek, postkontor och svensk ambassad, vilket kan vara bra att veta om olyckan är framme. Det finns också många internetcaféer för den som behöver använda en dator.

Alanya är varmt och temperaturen kan stiga till höga siffror under högsäsongen. Detta gör att det är viktigt att komma ihåg att dricka vatten. Det rekommenderas dock att inte dricka kranvattnet, utan köpa vatten på flaska. En flaska vatten (1L) i ett snabbköp kostar runt 6 kr.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.